×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : چهارشنبه, 31 اردیبهشت , 1404  .::.   برابر با : Wednesday, 21 May , 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 17 خبر

اقتصاد چرخشی از نظام اقتصاد خطی فعلی، پایدارتر است. چرا که منابع مورد استفاده و ضایعات و هدررفت انرژی را کاهش می‌دهد، منابع را حفظ می‌کند.

به گزارش بازار اصناف آنلاین به نقل از پرتال حمل و نقل، در یک نظام چرخشی، مصرف منابع ورودی، ضایعات خروجی و هدررفت انرژی با بستن یا کوچک کردن حلقه‌های مواد و انرژی کمینه می‌شود .

استفاده از انرژی تجدیدپذیر یکی از اصول اصلی سیستم اقتصاد چرخشی است و بر بهبود پایان طول عمر یک محصول و به حداقل رساندن مصرف انرژی تاکید دارد .

امروزه در حوزه انرژی، به‌ویژه برق، توجه به مدل اقتصاد دورانی اهمیت فزاینده‌ای یافته است. در دنیای امروز، با سطح بی‌سابقه‌ای از مصرف منابع روبرو هستیم؛ پدیده‌ای که پیامدهای زیست‌محیطی و اقتصادی گسترده‌ای به همراه دارد.

بر اساس گزارش‌ها، ایران یک درصد جهان از لحاظ جمعیت و سرزمین است اما اقتصادش یک سوم این یک درصد را تشکیل می‌دهد. این ناهماهنگی نشان‌دهنده فشار بالا بر منابع و ناکارآمدی نظام اقتصادی رایج است .

مدل اقتصاد خطی و سنتی که بر پایه تولید، مصرف و دور ریختن (بردار، بساز و دور بنداز) بنا شده، باعث تشدید این مشکلات شده است. در مقابل، حرکت به سمت اقتصاد دورانی دیگر یک انتخاب اختیاری نیست، بلکه ضرورتی برای حفظ منابع طبیعی و پایداری نسل‌های آینده است .

اقتصاد چرخشی از نظام اقتصاد خطی فعلی، پایدارتر است. چرا که منابع مورد استفاده و ضایعات و هدررفت انرژی را کاهش می‌دهد، منابع را حفظ می‌کند. در یک نظام چرخشی، مصرف منابع ورودی، ضایعات خروجی و هدررفت انرژی با بستن یا کوچک کردن حلقه‌های مواد و انرژی کمینه می‌شود .

یکی از ابزارهای کلیدی در تحقق این گذار و حفظ منابع و کاهش هدر رفت آن، مدیریت تسهیلات (Facility Management) است. این رویکرد، که ذاتاً با اصول اقتصاد چرخشی همسو است، بر نگهداری، تعمیر و استفاده مجدد از تجهیزات، تأسیسات و زیرساخت‌ها تمرکز دارد. برای نمونه، با در نظر گرفتن عمر مفید یک ساختمان (۵۰ تا ۱۰۰ سال)، می‌توان گفت که نمای آن در این مدت تغییر چندانی نمی‌کند، چرا که این تغییرات هزینه‌بر و مخرب‌اند.

اما در مقابل، سیستم‌های انرژی ساختمان عمری به‌مراتب کوتاه‌تر (۲۰ تا ۲۵ سال) دارند و در طول عمر ساختمان چندین بار تعویض یا به‌روز می‌شوند .

بنابراین، نوسازی این سیستم‌ها فرصتی بزرگ برای دستیابی به بهره‌وری انرژی و همچنین تطبیق با تمامی پیشرفت‌ها و تحولات در زمینه تکنولوژی ساختمان و مقررات جدید به شمار می‌آید .

لازم به ذکر است که محیط‌های ساخته‌شده (مانند منازل، ادارات و ساختمان‌های تجاری) حدود ۴۰ درصد از کل گازهای گلخانه‌ای را تولید می‌کنند؛ که از این میزان، ۷۵ درصد آن مربوط به مرحله بهره‌برداری از ساختمان است. این واقعیت، اهمیت مدیریت تسهیلات را دوچندان می‌سازد .

در نهایت، گذار به اقتصاد دورانی به‌معنای ایجاد یک تحول بنیادین در ساختار اقتصادی است؛ یعنی کنار گذاشتن مدل خطی و حرکت به‌سمت سیستمی پایدار و چرخه‌ای که در آن منابع به‌طور مداوم بازاستفاده شوند.

این تحول، از یک‌سو می‌تواند از بروز آسیب‌های بیشتر جلوگیری کند و از سوی دیگر، موجب خلق ارزش اقتصادی جدید شود. با بهره‌گیری از رویکردهای چرخشی، کسب‌وکارها می‌توانند بهره‌وری منابع را افزایش داده، جریان‌های درآمدی نو خلق کنند و اقتصادی مقاوم‌تر بسازند؛ اقتصادی که رشد آن دیگر به مصرف بی‌رویه منابع وابسته نیست .

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.