تولید خودرو در فروردین ۱۴۰۴ با کاهش دو درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته همراه بوده است؛ با این حال، تولید ون و خودروهای سنگین در بخش خصوصی رشد قابل توجهی داشته، در حالی که تولید اتوبوس در سراسر کشور با افت چشمگیری مواجه شده است.
به گزارش بازار اصناف به نقل از ایسنا، بررسی آمارهای رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت از وضعیت تولید خودرو در نخستین ماه سال ۱۴۰۴ نشان میدهد که گرچه تولید کلی خودرو نسبت به فروردین سال گذشته کاهش یافته، اما برخی گروههای خودرویی همچون ونها و خودروهای باری در بخش خصوصی روندی افزایشی داشتهاند.
این در حالی است که دو خودروساز بزرگ کشور، ایرانخودرو و سایپا، در تولید برخی انواع خودرو از جمله ون و مینیبوس، فعالیتی نداشتهاند یا کاهش تولید ثبت کردهاند.
از مجموع ۶۰ هزار و ۴۷۰ دستگاه خودرو تولیدی در نخستین ماه از سال ۱۴۰۴ که نسبت به ۶۱ هزار و ۷۰۸ دستگاه تولیدی در فروردین ماه سال گذشته، افت دو درصدی را تجربه کرده است، با سهم دو درصدی از کل تولید خودرو، ۱۲۸ دستگاه ون تولید شده است.
۱۲۸ دستگاه ون تولیدی صرفا تولید شرکتهای خودروساز خصوصی است و ایرانخودرو و سایپا تولیدی در این نوع خودرو نداشتهاند.
این میزان تولید ون در یکماه فروردین ماه امسال ۱۱.۳ درصد بیشتر از تولید آنها در فروردین ۱۴۰۳ است که ۱۱۵ دستگاه تولید شده بود.
در نخستین ماه از سال جاری، ۲۸ دستگاه مینیبوس و میدلباس تولید شده که همچون ونها، همگی تولید خودروسازان دیگر جز دو خودرو ساز بزرگ هستند و رشد ۶۴.۷ درصدی را نسبت به ۱۷ دستگاه تولیدی در فروردین ماه سال گذشته، ثبت کرده است.
در یکماهه ابتدایی امسال ۳۹ دستگاه اتوبوس تولید شده که افت ۴۰.۹ درصدی نسبت به تولید اتوبوس در مدت مشابه سال گذشته دارد. در فروردین ۱۴۰۳، ۶۶۶ دستگاه اتوبوس تولید شده بود. تیراژ اتوبوسهای تولیدی سهم یک درصدی از مجموع تولید انواع خودروها در فروردین ماه امسال دارد.
همچنین گفتنی است که از ۳۹ اتوبوس تولیدی امسال، ۳۲ دستگاه را خودروسازان مونتاژی، هفت دستگاه را ایرانخودرو تولید کردهاند و سایپادیزل (به عنوان زری مجموعه گروه خودروسازی سایپا) تولید اتوبوس در نخستین ماه از سال جاری نداشته است.
طبق آمار وزارات صنعت، معدن و تجارت، تیراژ تولید کامیون، کامیونت و کشنده در فروردین ماه امسال، با رشد ۲۳.۷ درصدی نسبت به تیراژ تولید آنها در سال گذشته (۷۱۷ دستگاه)، ۸۸۷ دستگاه ثبت شده است.
از این ۸۸۷ دستگاه خودروی باری سنگین تولید شده با سهم ۱.۵ درصدی از کل تولید انواع خودروهای کشور، ۱۱۵ دستگاه تولید سایپا، ۴۶۲ دستگاه تولید ایرانخودرو و ۳۱۰ دستگاه تولید سایر خودروسازان است.
بررسی تولید خودروهای غیرسواری به تفکیک خودروسازان
به تفکیک بخش خصوصی در مدت مذکور سال جاری ۱۲۸ دستگاه ون تولید کرده که نسبت به ۲۰ دستگاه تولیدی در فروردین ماه سال گذشته، ۵۴۰ درصدی رشد داشته است.
تولید مینیبوس و میدلباس از ۱۸ دستگاه به ۲۸ دستگاه رسیده و رشد ۶۴.۷ درصدی را ثبت کرده است. در مقابل اما تولید اتوبوس، کامیون، کامیونت و کشنده با افت تولید در مقایسه تولید فروردین ۱۴۰۴ و ۱۴۰۳ روبرو شدهاند.
تولید اتوبوس با افت ۴۴.۸ درصدی ۵۸ دستگاه به ۳۲ دستگاه و کامیون، کامیونت و کشنده با افت ۳.۴ درصدی از ۳۲۱ دستگاه تولیدی در فروردین ماه ۱۴۰۳ به ۳۱۰ دستگاه در فروردین امسال رسیده است.
گروه صنعتی ایرانخودرو نیز در فروردین ماه امسال هفت دستگاه اتوبوس و ۴۶۲ دستگاه خودروی سنگین باری (کامیون، کامیونت و کشنده) تولید کرده است؛ در مقایسه با آمار تولید فروردین ماه سال گذشته، تولید اتوبوس ۱۲.۵ درصد افت کرده اما سنگینهای باری (کامیون، کامیونت و کشنده) ۲۵.۲ درصد افزایش داشته است.
ایرانخودرو همچون سال گذشته تولید مینیبوس نداشته، اما علیرغم اینکه در فروردین ماه ۱۴۰۳، ۹۵ دستگاه ون تولید شد، فروردین این نوع خودرو را تولید نکرده است.
در نهایت گروه خودروسازی سایپا، تولید ون، مینیبوس و میدلباس و اتوبوس نداشته، اما با رشد ۳۲۵.۹ درصدی تولید سنگینهای باری را از ۲۷ دستگاه به ۱۱۵ دستگاه در فروردین ماه امسال رسانده است.