می گویند به هر ارگانی که مرتبط بوده، از استانداری فارس گرفته تا وزارت کشور، شکایت کردهایم اما کسی صدای ما را نشنیده است. نه استانداری و نه سازمان بازرسی، هیچکدام نتوانستهاند شهرداری صدرا را مجاب کنند تا سامانه ناکارآمد حمل و نقل دانشآموزی خود را بهبود بخشد.
به گزارش بازار اصناف آنلاین به نقل از شهر مردم: فاطمه مقدم| حالا ما ماندهایم و حسابهای مالی بههمریخته، رانندگان معترض که حقالزحمهشان عقب میافتد و نگرانی والدین دانشآموزان در خصوص رفتوآمد فرزندانشان که متأسفانه، به واسطه ناکارآمدی این سامانه، نام فرزندان دانشآموزان هر روز در پنل کاربری یک راننده متفاوت در شهر صدرا ثبت میشود! این بخشی از صحبت های مدیران «شرکتهای حمل و نقل درون شهری سرویس مدارس شهر صدار» است.
سامانه ناکارآمد و پر نقص «کیمیا» با گذشت ۵ ماه از سال تحصیلی نه تنها نتوانسته است به عنوان راهگشایی برای سرویس مدارس شهرداری صدرا عمل کند، بلکه به یک کابوس برای شرکتهای حمل و نقل، رانندگان و والدین دانشآموزان این شهر تبدیل شده است.
نواقص «سامانه پایش ناوگان دانشآموزی کیمیا» که توسط شهرداری صدرا راهاندازی شده، بسیار زیاد است و بیش از ۲۰ نقص در این سایت مشاهده میشود.
از جمله این نواقص، میتوان به نبود دسترسی به شماره حساب راننده، عدم امکان جابهجایی دانشآموزان بین خودروها و شرکتها، و همچنین عدم کارایی سایت در انجام محاسبات مالی پرداختی دانشآموزان و رانندگان اشاره کرد.
این سایت نه به نقشه گوگل متصل است و نه قابلیت جمعآوری پرداختها و بدهیهای دانشآموزان و رانندگان را دارد. شرکتهای حملونقل بر این باورند که مشکلات فوق به دلیل هزینهکرد ناچیز شهرداری صدرا برای ایجاد سایتی ضعیف به وجود آمده است.
در حالیکه شهرداری صدرا تنها «سه میلیارد تومان» از پیشپرداخت حق شهرداری برای سرویس مدارس از سوی دانشآموزان دریافت کرده است، که باید در راستای رفاه خانوادههای دانشآموزان و رانندگان سرویسها هزینه میشد. به باور مدیرن شرکت های حمل و نقل که پیشینه کار با سامانه حرفه ای آموزش و پرورش در سالهای گذشته را داشتهاند وضعیت نامناسب و ضعیف سامانه حمل نقل شهرداری صدرا نشاندهنده هزینه بسیار کم صرف شده برای ایجاد این سامانه در مقایسه با سامانه پیشین و حتی سامانه کنونی سرویس مدارس شهر شیراز است.
داستان این است که از ابتدای سال تحصیلی جاری، مسئولیت سرویسهای مدرسه از آموزش و پرورش به شهرداریها واگذار شد. این تصمیم به دلیل افزایش تعداد دانشآموزان و نیاز به حمل و نقل ایمن و مطمئن بود تا شهرداریها به عنوان نهادهای محلی تنها مسئول تأمین این خدمات باشند و خدمات حمل و نقل آسانتر و با آشفتگی کمتری به دانشآموزان ارائه شود.
با این حال، سایت «ناوگان حمل و نقل دانشآموزی کیمیا» نه تنها موجب سردرگمی شرکتهای حمل و نقل درونشهری سرویس مدارس صدرا شده، بلکه با آشفتگی اطلاعات شخصی و پرداختی دانش آموزان رانندگان سرویس مدارس را نیز به شدت سردرگم کرده است.
این رانندگان نه به اطلاعات شخصی و نه به اطلاعات مالی دانشآموزان دسترسی دارند.
یکی از رانندگان سرویس شهر صدرا در گفتوگو با خبرنگار «شهر مردم» با ابراز نگرانی از آشفتگی سایت تاثیر بهم ریختگی اطلاعات بر امنیت دانشآموزان تأکید کرد و گفت: «برخی دانشآموزان در حالیکه با راننده سرویس دیگری جابهجا میشوند، نامشان در لیست راننده دیگری درج شده است.»
او با گلایه از پیچیدگی این وضعیت ادامه داد: «اگر برای دانشآموزی در مسیر اتفاقی بیفتد، مشخص نیست که قانون باید یقه کدام راننده را بگیرد، چون در صورت بروز اتفاق، نه من به عنوان راننده قادر به اثبات عدم حضور دانشآموز در خودرویم هستم و نه خانوادهاش میتواند ثابت کند فرزندشان با سرویس دیگری جابهجا شده است، زیرا نام دانشآموزان به سبب خطاهای سامانه کیمیا به طور متناوب در پنل کاربری رانندگان تغییر میکند و از لیست یک راننده حذف و به لیست راننده دیگر اضافه میشود.
همچنین گاهی در یک روز ممکن است دو دانشآموز در لیست من ثبت شوند و روزهای دیگر، تعداد آنها به هشت نفر برسد و هفته بعد ممکن است اطلاعات همه دانشآموزان در پنل من حذف شود.»
تجمعات مکرر رانندگان صدرا، نشان از ناتوانی شهرداری در مدیریت موثر خدمات حمل و نقل است؟
از سوی دیگر، نواقص سامانه حمل و نقل کیمیا شهرداری صدرا به حدی گسترده است که رانندگان سرویس مدارس صدرا با تجمعات مکرر جلوی شهرداری و شورای شهر خواستار تعیین تکلیف مالی خود شدهاند.
زیرا سایت توان انجام محاسبات مالی آنها را ندارد و علاوه بر عدم شفافیت در میزان وجه پرداختی و بدهی دانشآموزان، پرداخت اولین قسط حق الزحمه رانندگان نیز با چالشهای بزرگی همراه بوده است تا بالاخره با یک ماه تاخیر اولین قسط از این مطالبات به صورت دستی محاسبه و به رانندگان پرداخت شد!
حتی به دلیل بهم ریختگی سامانه برخی رانندگان برای مطالبه پولشان ناچار به گرفتن پول دستی از والدین شدند که این خود تخلفی در پرداخت های مالی به حساب میآید و موجب ضرر و زیان شرکت های حمل و نقل میشود.
این درحالی است که طی واگذاری مدیریت کار سرویس مدارس به شهرداری صدرا، تعداد رانندگان متخلف چند برابر شده است.
برخی از فعالان رسانهای عدم نظارت مستمر بر عملکرد شهرداری و شورای شهر صدرا را دلیل این وضعیت میدانند. آنها همچنین به انتصابات فامیلی متعدد در بدنه شهرداری و شورای شهر اشاره میکنند؛ انتصاباتی که بدون داشتن صلاحیتهای لازم برای این پستها انجام میشود و معمولاً منجر به حمایت از قصور و کوتاهیهای یکدیگر به دلیل نسبتهای فامیلی میگردد. چنین وضعیتی بستر مناسبی برای بروز تخلفات در شهر صدرا فراهم کرده است.
مشکلات سایت کیمیا محدود به رانندگان نیست، بلکه در هزینه پرداختی و جا به جایی دانشآموزان از یک سرویس به سرویس دیگر نیز سایت دچار اشکالات عمدهای است.
از سوی دیگر شرکتهای حمل و نقل درونشهری که سرویس مدارس صدار را ارائه میکنند، با ۳۰۰ تا ۴۰۰ راننده و بیش از ۲ تا ۳ هزار دانشآموز طرف هستند و باید پاسخگوی والدین و رانندگان باشند، طی ۵ ماه گذشته در تلاش برای حل این مسائل با بخش حمل و نقل شهرداری صدار چانهزنیهای بسیاری انجام دادهاند، اما هیچ نتیجهای به دست نیاوردهاند.
نکته دیگر آنست که به گفته مدیران دو شرکت حمل و نقل به «شهرمردم»، رانندگان نیز برای ثبت نام در سایت جز طی کردن بورکراسی اداری چند برابری سالهای پیش ناچار به پرداخت مبلغی اضافی به شهرداری صدار برای ثبت نام در سامانه کیمیا شدهاند.
مبلغی که گرچه ناچیز (۲۰۰ هزار تومان) به چشم میآید اما اخذ آن کاملا نا به حق و نابجا بوده است. حال انکه همین رقم در شیراز از رانندگان سرویس مدارس اخذ نشده است.
«شرکتهای حمل و نقل درون شهری سرویس مدارس شهر صدار» درنهایت، برای حل این مشکلات، شکایات و نامههای متعددی به ارگانها و سازمانهای مختلف استان از شورای شهر صدرا، حراست شهرداری صدرا، فرمانداری شیراز، استانداری فارس، سازمان بازرسی فارس، وزیر کشور و… نوشتهاند.
با این حال، شهرداری صدار برای حل مشکل سایت کیمیا و رفع ناکارامدیهای آن دست به اقدام موثری نزده است و تنها با تساهل و تسامح به رفع جزئیاتی از مشکلات عمده سایت بسنده کرده است.
شرکتهای حمل و نقل صدرا نیز نتوانستند از طریق گفتمان این مشکل را حل کنند، همچنان با آشفتگی و بهم ریختگی مالی در پرداختها و بدهیهای دانشآموزان و رانندگان دست به گریبانند.
خواسته «شرکتهای حمل و نقل سرویس مدارس شهر صدار» چیست؟
در حالی که شرکتهای حمل و نقل صدرا خواستار ایجاد یک سامانه حرفهای هستند، شهرداری صدرا با وجود اعتراضات مکرر شرکتهای حمل و نقل درون شهری مدارس و رانندگان، وجود هرگونه نقص و اشکال در سامانه فعلی خود را انکار میکند.
در جلسات نظارتی، شهرداری سامانه خود را «بهترین سامانه کشور» معرفی کرده است.
متاسفانه، شهرداری صدرا به جای رسیدگی به مشکلات و درخواستهای مطرح شده، با وجود مکاتبات برخی از شرکتهای حمل و نقل صدرا با مسئولین استانی، با جوسازی علیه این شرکتها، آنها را مقصر اصلی تجمعات و اعتراضات رانندگان برای دریافت مطالباتشان معرفی میکند.
چرا رفع تخلفات در شهرداری صدرا با چنین تسامحی انجام میشود؟
اما سوال این است که اکنون که شرکتهای حمل و نقل اعتراضات خود را به سازمان بازرسی فارس، فرمانداری شیراز و استانداری منتقل کردهاند، چرا هیچیک از این ارگانهای نظارتی و ارشد استان نتوانستهاند مشکلات را حل کنند؟
با وجود تجمعات مکرر رانندگان و اعتراضات مداوم شرکتهای حمل و نقل، چرا شهرداری صدرا به این موضوع مهم، که شامل چهار شرکت، ۹۰۰ راننده و ۹۰۰۰ دانشآموز با آن دست به گریبانند، با این مسامحه و بیتوجهی برخورد میکند؟
چرا شهر صدرا گاه به گاه به محفلی برای بروز تخلفات تبدیل میشود و به گونهای است که همواره باید شاهد وقوع تخلفی در عملکرد مسئولان این شهر باشیم، بدون اینکه این مسائل به طور جدی پیگیری شوند؟
حتی در مواردی که این تخلفات پس از انعکاس رسانهای مطرح میشوند، معمولاً بر روی آنها سرپوش گذاشته میشود؛ مانند هدررفت ۱۳ میلیارد تومان از بیتالمال در جانمایی نامناسب آرامستان صدرا، که پس از پیگیریهای روزنامه شهرمردم، این رقم به ۲ میلیارد تومان کاهش یافت.
برخی از فعالان رسانهای عدم نظارت مستمر بر عملکرد شهرداری و شورای شهر صدرا را دلیل این وضعیت میدانند. آنها همچنین به انتصابات فامیلی متعدد در بدنه شهرداری و شورای شهر اشاره میکنند؛ انتصاباتی که بدون داشتن صلاحیتهای لازم برای این پستها انجام میشود و معمولاً منجر به حمایت از قصور و کوتاهیهای یکدیگر به دلیل نسبتهای فامیلی میگردد.
چنین وضعیتی بستر مناسبی برای بروز تخلفات در شهر صدرا فراهم کرده است، تخلفاتی که در دورههای گذشته، به ویژه در سال ۹۸، به فسادهای کلان تبدیل شد و پس از بررسیهای قضائی، ابعاد پیچیدهای از آنها نمایان گردید که منجر به بازداشتهای متعدد مسئولین سابق این شهر جدید شد.
به هر حال، چنان که پیداست، شهر صدرا به واسطه این قومگراییها، مانند یک روستای کوچک به صورت فامیلی و کدخدایی مدیریت میشود، در حالی که جمعیت آن نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر است!