قفل تولید تیلاپیا در پنج استان کشور شکسته شد،با تمهیدات اندیشیده شده توسط هیات مقرراتزدایی، قفل توسعه ماهی تیلاپیا در پنج استان کشور شکسته شد.
به گزارش بازار اصناف آنلاین به نقل از روابط عمومی سازمان شیلات ایران، مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران درباره وضعیت تولید تیلاپیا در کشور گفت: طی ۱۴ سال اخیر ماهی تیلاپیا به کشور وارد شده و به صورت آزمایشی توسط همکاران موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در حال تحقیق و بررسی است و از سال ۱۳۹۷ بعد از صدور مجوز توسط سازمان حفاظت محیط زیست، پرورش آن در پنج استان یزد، سمنان، قم، خراسان جنوبی و رضوی توسط بخش خصوصی آغاز شد.
سید قباد مکرمی با بیان این که در سال ۱۳۹۹ به دلیل مخالفت معاون وقت سازمان محیط زیست،سازمان محیط زیست متوقف شد، افزود: با تمهیدات اندیشیده شده توسط هیات مقرراتزدایی، قفلهای توسعه این ماهی اررزشمند باز شد و بدون هیچ محدودیتی در استانهای فوق در حال تولید است.
وی درباره میزان تولید تیلاپیا در کشور ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ حدود ۷۳۰ تن و در سال ۱۴۰۱ حدود ۸۴۰ تن از این گونه در چهار استان کشور تولید شد.
مکرمی با اشاره به مخالفتهایی که در تولید ماهی تیلاپیا وجود دارد، گفت: ایران در مقایسه با دنیا جزیره جدایی در تولید این گونه نیست و در حال حاضر در ۱۴۴ کشور دنیا پرورش این گونه وجود دارد و تنها در کشورهای خاص سردسیر از جمله اسکاندیناوی امکان پرورش این گونه نیست.
وی تیلاپیا را معروف به مرغ آبزیپروری در دنیا عنوان کرد و ادامه داد: هفته گذشته گزارشی در مجلههای آبزیپروری جهانی داشتیم که اینگونه در سیستمهای مداربسته کشور سوئد نیز پرورش داده شده است.
تولید بیش از ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تن در سال ۲۰۲۰
مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران با اعلام آن که تیلاپیا دومین ماهی پرتولید جهانی است، ادامه داد: این ماهی در سال ۲۰۲۰ دارای تولیدی بیش از ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تن بود.
وی افزود: سیستمهای آبزیپروری جدای از منابع طبیعی هستند و نباید نگاه بدبینانهای به آن داشت و نگران باشیم که این ماهی به آبهای طبیعی راه پیدا میکند.
این مسوول ادامه داد: مشاهده این گونه در آبهای خوزستان براساس گزارشهای رسیده بدان علت است که این ماهی از طریق کشور عراق به آبهای استان خوزستان رسیده و علت آن است که کشور ترکیه برخلاف ایران از سال ۱۹۷۹ طرح رهاسازی این ماهی را داشته است و از آن طریق وارد کشور ما شده است اما طی ۱۴ سال اخیر هیچ گزارشی از فرار اینگونه از استانهای کشور وجود نداشته است.
مکرمی تاکید کرد: استانهایی انتخاب شدند که شرایط منابع آبی خاصی دارند و با توجه به تغییرات اقلیمی و خشکسالیهایی که در پیش رو داریم باید به فکر تامین نیاز پروتئینی کشور باشیم.
وی با اعلام آن که باید به سمت منابع پروتئینی که وابستگی کمتری به غلات داشته باشد، حرکت کنیم، تصریح کرد: دنیا به عنوان یک راهکار، در کنار سایر گونههای ارزشمند از تیلاپیا استفاده میکند.
مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران گفت: تیلاپیا به عنوان دومین ماهی پرتولید جهان است و نمیتوان از کنار آن به سادگی گذشت و به نظر میرسد رسانهها در حق این ماهی کملطفی کردهاند و افکار عمومی نیاز به آگاهیبخشی و اطلاعرسانی واقعبینانه در این مورد دارد.
وی ادامه داد: کشور امریکا در ۱۴ ایالت تولید تیلاپیا دارد و در سایر کشورها همچون سوئیس، آلمان و فرانسه این ماهی در حال پرورش است.
مکرمی به ارزش غذایی این ماهی اشاره کرد و گفت: برخی نظرات غیرکارشناسی حاکی از آن است که کسانی که این ماهی را مصرف می کنند به بیماریهایی چون آلزایمر، بیماریهای قلبی دچار میشوند اما سازمان غذا و داروی آمریکا و یا کمیسیون امنیت غذایی اتحادیه اروپا توصیه میکنند زنان باردار هفتهای دوبار این ماهی را مصرف کنند.
آب مصرفی برای تولید تیلاپیا به اندازه شناور کولر خانهای در تهران
مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران تصریح کرد: این ماهی می تواند با قیمت پایین تولید شود زیرا کمترین وابستگی را به منابع غلات دارد و از همه مهمتر با شرایط کم آبی منطبق بوده و بررسی میزان آب مصرفی در برخی مزارع کشور نشان میدهد که مقدار آب مصرفی روزانه آن به اندازه شناور کولرهای خانگی در تهران است اما میزان تولید آن ۱۵ تن است.
وی افزود: نباید جزیرهای عمل کنیم و از نمایندگان مجلس و دولت که با تصویب قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار در این زمینه راهگشا شدند باید تشکر کرد.
مکرمی در پایان گفت: در حال حاضر مشکلی برای تولید این گونه در چهار استان کشور وجود ندارد و به یمن وجود قوانین موجود در کشور تمام دستگاههای دولتی موظف هستند که از قوانین تبعیت کنند تا مسیر برای تولید این گونه و تامین امنیت غذایی در کشور باز شود.