معافیت صنف طلا از مالیات عایدی سرمایه؛ نه تنها اصناف طلا مشمول مالیات عایدی سرمایه نشدهاند بلکه مردم نیز اگر طلای خود را به واحد صنفی دارای مجوز بفروشند، از مالیات عایدی سرمایه معاف است.
به گزارش بازار اصناف ، نشست کارگروه مشترک اصناف و وزارت صمت در حوزه طلا، عصر روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ با حضور علیرضا شاهمیرزایی، معاون تجارت و خدمات وزارت صمت، مجتبی صفایی رئیس اتاق اصناف ایران، اعضای کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران، پیشکسوتان صنف طلا و جواهر و معاونان اتاق اصناف ایران برگزار شد.
در جلسه کمیسیون ملی صنف طلای کشور با مسئولان وزارت صمت، درباره پنجره واحد ثبت اطلاعات در سامانهها، رفع الزام ثبت موجودی اولیه طلا به جز واردات، صادرات و تولید طلای خام و رفع الزام ثبت آنی اطلاعات توافق شد.
معاون وزیر صمت در این جلسه اظهار داشت: از همه دستگاهها و نمایندگان مجلس درخواست میکنیم اطلاعرسانی الزامات قانونی صنف طلا را به وزارت صمت بسپرند و در مسائل تخصصی ورود نکنند چون مسائل نحوه ثبت در سامانه و مسائل صنفی بسیار تخصصی هستند و افراد غیرمتخصص دچار اشتباه در نحوه بیان میشوند.
در این جلسه که در اتاق اصناف ایران برگزار شد، رییس اتاق و اعضای کمیسیون ملی صنف طلای کشور نیز اعلام کردند اگر اطلاعیهها و ابلاغها توسط وزارت صمت اعلام شود، بسیاری از سوءتفاهمات رفع میشود چراکه دستگاه تخصصی حوزه اصناف، وزارت صمت است.
علیرضا شاهمیرزایی ضمن بیان توافقات انجام شده با ستاد مبارزه با قاچاق گفت: سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق اعلام کرد که ثبت موجودی برای همه رستهها لازم است ولی پس از جلسه کمیسیون اصناف طلا با معاون این ستاد، توافق شد که ثبت موجودی فقط در زمان ورود و خروج به/از کشور و تولید طلای خام شامل معدن و شمش انجام شود و مابقی رستهها شامل طلافروشان، کارگاههای ساخت مصنوعات، آبشده فروشها و کیفیها نیاز به ثبت موجودی ندارند. بنابراین خود سخنگوی ستاد این مسأله را فوری بیان کرد.
معاون تجارت و خدمات وزارت صمت با بیان اینکه در اعتراضات اصناف طلا، هیچ مسأله غیرصنفی مشاهده نمیشود، اضافه کرد: مسائل اصناف طلا کاملا فنی است و بارها تاکید کردهاند مشکلی با پرداخت مالیات و ثبت اطلاعات ندارند و در شیوه اجرا مشکلات و ابهاماتی دارند که به حق است.
شاهمیرزایی با اشاره به اینکه ثبت اطلاعات در سامانه مودیان مالیاتی از دیماه ۱۴۰۲ شروع شده و سه ماه نیز برای اتصال دو سامانه مودیان و جامع تجارت در نظر گرفته شده بود، تصریح کرد: نیاز به ثبت اطلاعات فوری در سامانه مودیان نبوده و بنابراین همین آمار ۱۰ درصدی نیز آمار خوبی است.
وی با اشاره به سوءتفاهمات درباره مالیات عایدی بر سرمایه گفت: نه تنها اصناف طلا مشمول مالیات عایدی سرمایه نشدهاند بلکه در مصوبه اخیر مجلس قرار شده است که اگر مردم نیز طلای خود را به واحد صنفی دارای مجوز و متصل به سامانه بفروشند، هر زمان و با هر قیمتی باشد از مالیات عایدی سرمایه معاف است.
معاون وزیر صمت با بیان اینکه نیازی به ثبت آنی معاملات در سامانه نیست، درخصوص ثبت همزمان معاملات در سامانه مودیان و سامانه جامع تجارت گفت: با راهاندازی پنجره واحد به کمک نرمافزارهای نصب شده در واحدهای صنفی یا شرکتهای معتمد سازمان امور مالیاتی و وزارت صمت، ثبت اطلاعات تنها در یک پنجره واحد و فقط یکبار انجام میشود.
وی افزود: ارسال یک طرفه اطلاعات بین دو سامانه، با اصول اولیه فناوری اطلاعات در تضاد است و همواره اتصال سامانهها دوطرفه است. واحدهای صنفی به این حرفها توجه نکنند و گزینههای متعددی برای ثبت اطلاعات دارند و تا پایان روز فرصت دارند اطلاعات را ثبت کنند.
معاون تجارت و خدمات وزارت صمت با تاکید بر اینکه در اجرای ضوابط تبعیضی بین اصناف وجود ندارد، گفت: باتوجه به ویژگیهای هر گروه کالا، دستورالعمل هر صنف با صنف دیگر تفاوت دارد و این به معنی تبعیض میان اصناف نیست. کما اینکه در ضوابط صنف طلا سختگیریهای بیشتری نسبت به دیگر اصناف شده بود.
پایان سوءتفاهم از ثبت دارایی صنف طلا
بنابر اعلام پایگاه اطلاعرسانی اتاق اصناف ایران، رئیس اتاق اصناف ایران در این نشست اظهار کرد: موضوع ثبت موجودی طلافروشان و تولیدکنندگان مصنوعات طلا، مدتی است بهعنوان یک ابهام در این صنف ایجاد شده است. در توضیح آن باید گفت که در ضوابط تجاری تنها در ابتدای مسیر، موضوع «ثبت موجودی» مطرح میشود بنابراین واردکنندگان، صادرکنندگان و تولیدکنندگان طلای خام از معدن تا تولید شمش، ملزم به ثبت موجودی هستند و در مراحل بعد، این امر موضوعیتی ندارد.
مجتبی صفایی اضافه کرد: اگر کسی مصنوعات طلا را در کارگاهی تولید میکند، طلای آب شده میفروشد، یا فروشندگان طلا و رستههای ذیربط نیازی به ثبت موجودی ندارند. آنچه باید ثبت شود، خرید و فروش است و اگر در ضوابط اعلامی از واژه «ثبت آنی» استفاده شده، منظور آن است که خرید و فروش تا پایان روز کاری انجام شود. این ثبت میتواند در سامانه جامع تجارت یا سامانه مودیان انجام شود. همچنین نرمافزاری از سوی تشکلهای صنفی طراحی شده است تا نیازی نباشد کسی را جهت ثبت اطلاعات در سامانه استخدام کنند. بنابراین استفاده از هر کدام از این روشها به اختیار واحدهای صنفی است و تفاوتی ندارد.
صفایی گفت: یکی دیگر از نگرانیهای طلافروشان اجرای مالیات بر عایدی سرمایه است؛ نخست اینکه واحدهای صنفی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمیشوند. دوم اینکه نگرانیهایی مبنی بر احتمال ایجاد رکود بازار و کاهش خرید و فروش از سوی مردم بیان میشود. لازم است بدانیم این امر هنوز مصوب شورای نگهبان نشده است و در صورت تصویب هم اساسا مشکلی برای مردم پیش نمیآید چراکه مردم در صورت فروش طلا به واحدصنفی دارای پروانه کسب از مالیات بر عایدی سرمایه معاف خواهند بود.
وی از واحدهای صنفی خواست با پرهیز از توجه به شایعات، اخبار را از وزارت صمت، اتاق اصناف ایران، اتاق اصناف شهرستان یا اتحادیه مربوطه دنبال کنند.
صفایی یادآور شد: مواضع اعلامی از هر فرد دیگری که در سطح گسترده منتشر شود به قوت تکذیب میشود.
رئیس اتاق اصناف ایران تصریح کرد: خوشبختانه دولت مترصد این است که صدای اصناف را بشنود که شنید و در تصمیمگیریها نظرات اصناف را لحاظ کند که این چنین شد. بنابراین امیدوارم با حسن اعتماد دولت و بخش خصوصی به یکدیگر و باتوجه رفع سوءتفاهم و تفهیم عدم تاکید ضوابط فوقالاشاره بر ثبت دارایی واحدهای صنفی، ادامه فعالیت ایشان را بدون دغدغه نسبت به حواشی اخیر شاهد باشیم.