علائم، علل و شیوع آنسفالیت ژاپنی، آنسفالیت ژاپنی یک عفونت ویروسی ناشی از پشه است. این عامل اصلی آنسفالیت ویروسی در آسیا است. اگر پشه ای که حامل ویروس است انسان را نیش بزند، انسان به این بیماری مبتلا می شود.
در مورد آنسفالیت ژاپنی چه باید بدانید؟
به گزارش اتحادیه عطار به نقل از سلامت نیوز آنسفالیت التهاب مغز است که می تواند باعث تب، سردرد، گیجی، تشنج و در برخی موارد مرگ شود.
کمتر از۱ درصد افراد آلوده به این ویروس علائمی را نشان می دهند. با این حال، به گفته سازمان بهداشت جهانی، این بیماری کشنده است. محققان تعداد تلفات ناشی از آنسفالیت ژاپنی را بین ۱۳۶۰۰ تا ۲۰۴۰۰ در یک سال تخمین می زنند.
آنسفالیت ژاپنی چیست؟
پشه کولکس آنسفالیت ژاپنی را به انسان منتقل می کند. این ویروس می تواند اسب ها و خوک ها و همچنین انسان ها را آلوده کرده و می تواند منجر به آنسفالیت در اسب ها و سقط جنین در خوک ها شود.
موجودی که میزبان است منبع ویروس بوده و ناقل آن را منتقل می کند. پرندگان وحشی میزبان طبیعی این ویروس هستند و پشه ها ناقل آن هستند. ناقل بیماری ایجاد نمی کند بلکه آن را منتقل می کند. به احتمال زیاد کودکان را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد زیرا بزرگسالان در مناطقی که ویروس بومی است معمولاً با افزایش سن مصون می شوند.
آنسفالیت ژاپنی کجا بیشتر رایج است؟
آنسفالیت ژاپنی در سراسر آسیای جنوب شرقی، در چین، کره، ژاپن، تایوان و تایلند در گذشته این بیماری شیوع داشته است، اما عمدتاً از طریق واکسیناسیون این بیماری را کنترل کردهاند. ویتنام، کامبوج، میانمار، هند، نپال و مالزی هنوز اپیدمی های گاه به گاه را تجربه می کنند.
به طور کلی، احتمال ابتلا به آنسفالیت ژاپنی در سفر در آسیا بسیار کم است. با این حال، این بستگی به فصل، مقصد سفر، مدت اقامت و فعالیت هایی که یک مسافر در آسیا انجام می دهد دارد.
علائم آنسفالیت ژاپنی
فرد مبتلا به آنسفالیت ژاپنی احتمالاً هیچ علامتی نخواهد داشت، اما اگر علائمی وجود داشته باشد، ۵ تا ۱۵ روز پس از آلوده شدن ظاهر می شود. یک فرد مبتلا به آنسفالیت خفیف ژاپنی ممکن است فقط تب و سردرد داشته باشد، اما در موارد شدیدتر، علائم جدیتر میتواند به سرعت ایجاد شود.
علائم احتمالی عبارتند از:
- سردرد
- تب شدید
- لرزش
- حالت تهوع
- استفراغ
- گرفتگی گردن
- فلج اسپاستیک (نوعی فلج مغزی)
همچنین ممکن است فرد در عملکرد مغز دچار تغییراتی شود، از جمله:
- بی حوصلگی
- سرگردانی
- کما
- تشنج در کودکان
- تورم بیضه ها
علائم مغزی آنسفالیت ژاپنی می تواند باعث عوارض مادام العمر مانند ناشنوایی، احساسات غیرقابل کنترل و ضعف در یک طرف بدن شود. شانس زنده ماندن از این بیماری در افراد مختلف متفاوت است، اما کودکان با بیشترین خطر عواقب کشنده روبرو هستند.
جلوگیری از آنسفالیت ژاپنی
بهترین راه برای پیشگیری از آنسفالیت ژاپنی واکسیناسیون و استفاده از دافع حشرات است.
واکسیناسیون آنسفالیت ژاپنی
یک واکسن ایمن و موثر برای جلوگیری از عفونت در دسترس است. پزشک این دارو را به صورت تزریق در دو دوز تجویز می کند.
دوز دوم ۲۸ روز پس از نوبت اول انجام می شود. یک برنامه تسریع شده نیز ممکن است، که در آن تنها ۷ روز بین دو دوز می گذرد. برنامه تسریع شده فقط برای افراد بین ۱۸ تا ۶۵ سال ایمن و مناسب است.
مطمئن شوید که هر یک از دوره ها را حداقل ۷ روز قبل از سفر به منطقه رایج تکمیل کنید.
پزشکان واکسن را برای افراد زیر توصیه می کنند:
- کسانی که به مناطقی سفر می کنند که این بیماری بومی است
- کسانی که در سفرهای کوتاه مدت کمتر از یک ماه هستند
- افرادی که از مناطقی بازدید می کنند که در آن شیوع وجود دارد یا پس از شیوع اخیر
- کسانی که در فعالیت های خارج از منزل در یک منطقه بومی شرکت می کنند
- فردی که با هر یک از این دسته بندی ها مطابقت دارد باید ۶ تا ۸ هفته قبل از سفر به منطقه با پزشک صحبت کند.
واکسن انسفالیت ژاپنی می تواند عوارض جانبی کوتاه مدتی ایجاد کند، از جمله:
- پوست قرمز، متورم و دردناک در محل تزریق
- سردرد
- درد عضلانی
- کهیر و مشکلات تنفسی، (در موارد نادر)
- برخی از افراد به برخی مواد تشکیل دهنده واکسن حساسیت دارند. با یک پزشک مراقبت های اولیه صحبت کنید تا تأیید کند که واکسن هیچ آلرژی ایجاد نمی کند.
- پزشک ممکن است تزریق را برای افرادی که باردار یا شیرده هستند و همچنین افرادی که تب دارند به تعویق بیاندازد.
- نوزادانی که کمتر از ۲ ماه سن دارند یا افرادی که به هر یک از اجزای واکسن آلرژی شدید دارند، نباید این تزریق را دریافت کنند.
انتقال آنسفالیت ژاپنی
پشه ها با تغذیه از پرندگان وحشی آلوده و خوک های اهلی، ویروس را قبل از انتقال به انسان دریافت می کنند.
سپس پشه ها ویروس را به انسان و حیوانات منتقل می کنند. پرندگان و سایر حیوانات نمی توانند عفونت را به انسان منتقل کنند. فقط پشه های آلوده می توانند آن را منتقل کنند.
پشه ها عمدتاً در مناطق کشاورزی و روستایی زندگی می کنند. لاروهای آنها در حوضچه های آب مثل لاروهای مزارع برنج پر آب تولید مثل می کنند.
درمان آنسفالیت ژاپنی
هیچ درمانی برای آنسفالیت ژاپنی وجود ندارد.
هنگامی که فردی به این بیماری مبتلا شد، درمان تنها می تواند علائم را کاهش دهد. آنتی بیوتیک ها در برابر ویروس ها موثر نیستند و داروهای ضد ویروسی موثری در دسترس هستند.
پیشگیری بهترین نوع درمان برای آنسفالیت ژاپنی است.
چگونه می توانم یک مورد آنسفالیت ژاپنی کشنده را متوقف کنم؟
درمان اصلی مراقبت حمایتی است. داروهایی برای کمک به تورم در مغز وجود دارد و گاهی اوقات ممکن است فرد برای مدتی نیاز به آرامبخشی شدید و لوله تنفسی داشته باشد تا زمانی که تورم مغز شروع به بهبود کند.