بر این اساس تردید در مورد نحوه نگهداری طلا و پشتوانه فیزیکی آن، احتمال کلاهبرداری در برخی پلتفرمها یا تفاوت قیمت طلا در این پلتفرمها با نرخ بازار آزاد، مهمترین معایب سرمایهگذاری در پلتفرمهای آنلاین هستند.
به گزارش بازار اصناف: در این ارتباط بذرافشان به خبرنگار مهر میگوید: واحدهای فروش آنلاین طلا، طبق قوانین باید طلا را به صورت فیزیکی تحویل دهند اما ارقامی که از مردم برای فروش طلا اخذ میشود بسیار پایینتر از آن چیزی است که بتوان در قبال آن طلا به صورت فیزیکی تحویل داد؛ به عنوان نمونه برخی از پلتفرمها میگویند که مردم میتوانند با پرداخت حتی ۵۰ هزار تومان تا ۱۰۰ هزار تومان طلا بخرند! این در حالیست که نرخ طلای آب شده از ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان به بالاست و با این ارقام جزئی اصلاً امکان تحویل فیزیکی نیست. اما همانطور که گفته شد طبق قانون کسب و کارهای مجازی باید طلا به صورت فیزیکی تحویل مشتری شود.
رئیس اتحادیه طلای تهران تصریح میکند: تاکنون جلسات متعددی در رابطه با این موضوع با دادستانی داشتیم. پلیس امنیت اقتصادی فراجا نیز در مصاحبههای متعددی بر کنترل و نظارت بر این حوزه تاکید کرده است. آنطور که سردار رحیمی رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا اعلام کرد بر فروش طلای آب شده به صورت آنلاین، توسط این بخش کنترل و نظارت میشود ولی اینکه تا چه حد نظارت میشود اطلاع نداریم.
به گفته او طلافروشان مجازی باید نسبت به فروشی که میکنند تضامینی در بانکها داشته باشند،طلافروشان مجازی باید نسبت به فروشی که میکنند تضامینی در بانکها داشته باشند اما اینکه تاکنون تا چه حد تضامین و امنیت برای مردم ایجاد شده خبر ندارم.
بذرافشان در خصوص احتمال خالی فروشی در این واحدها نیز میگوید: این مسئله به این بر میگردد که آیا واحدها تضامینی دادهاند یا طلا در بانکها دپو شده است یا خیر؛ بنابراین دادستانی باید کنترل و نظارت را در این بخش بیشتر کند.
همچنین زینب قیصری عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی میگوید: مزایای سرمایه گذاری طلا بر کسی پوشیده نیست اما امنیت این سرمایه گذاری ها نیز حائز اهمیت است. ضروری است بانک مرکزی اطلاع رسانی شفافی در مورد اپلیکیشنهای مورد تائیدش انجام دهد.
قیصری تصریح میکند: نسبت به رشد قارچگونه این اپلیکیشنها و همچنین سطح بالای تبلیغات آنها در سطح شهر و رسانهها که میتواند زمینهای برای افزایش بروز احتمال خالی فروشی فراهم کند هشدار میدهیم و خواستار نظارت فوری بانک مرکزی، وزارتخانههای اقتصاد و صمت و دادستانی بر این موضوع هستیم.
درخواست دادستانی از مردم
با توجه به اینکه احتمال وقوع جرایمی مانند کلاهبرداری و خالی فروشی در این شیوه فروش طلا وجود دارد، دادستانی نیز با ورود به موضوع پلتفرمهای آنلاین طلا، از مردم خواسته است با احتیاط بیشتری در این زمینه عمل کنند چراکه در حال حاضر پروندههای متعدد در دادسراها در حال رسیدگی است که نشاندهنده گستردگی تخلفات است.
سردار حسین رحیمی رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا در این رابطه اعلام کرده است که این پلیس با همکاری قوه قضائیه به موضوع فعالیت سایتها و پلتفرمهای آنلاین فروش طلای آبشده ورود کرده است که هدف از این ورود، جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی و دفاع از حقوق شهروندان است. پلیس امنیت اقتصادی با همکاری بانک مرکزی، اتاق اصناف و سایر سازمانهای مرتبط در تلاش است سازوکارهای لازم برای ایجاد امنیت در این حوزه را تعریف و نظارت لازم را بر وبگاهها و تارنماهای فروش آنلاین طلا اعمال کند.
به گفته او، مقرر شده بانک مرکزی با همکاری اتاق اصناف نسبت به طراحی سامانه پایش آنلاین اقدام کند و با تدوین و ابلاغ ضوابط متقن، نظارت لازم و بر خط را بر وبگاه ها و تار نماهای فروش بر خط طلا داشته باشند.
سردار رحیمی همچنین با تاکید بر اینکه با افرادی که در بستر این سایتها بدون مجوزهای لازم فعالیت کنند و همچنین کسانی که اقدام به خالی فروشی و اجاره طلا میکنند و یا به شکلهای دیگر نسبت به انجام تعهدات خود به خریداران کوتاهی کنند به جرم اخلال در نظام اقتصادی برخورد قانونی خواهد شد، گفته است که با هماهنگی و پیگیریهای صورت گرفته میزان یک تن و ۲۰۰ کیلوگرم طلای ۱۸ عیار به ارزش بیش از ۶ همت متعلق به وبگاه های فروش طلای آب شده به منظور جلوگیری هر گونه اقدام مجرمانه در این حوزه به بانکهای عامل کشور انتقال شد.
به وعدههای رنگارنگ اعتماد نکنید!
به گزارش مهر، در مجموع اگرچه بازار طلای آنلاین مزایایی مانند ذخیرهسازی امن و سهولت مبادله را ارائه میدهد اما همانطور که ذکر شد خطراتی مانند محدودیتهای نظارتی و نوسانات بازار نیز وجود دارد.
بر همین مبنا نیز با توجه به تجربیات تلخ گذشته مانند کوروش کمپانی، کارشناسان و فعالان بازار طلا تاکید دارند که خریداران ضمن اجتناب از سپرده گذاری در پلتفرمهای غیرمجاز،
به وعدههای جذاب اعتماد نکنند و در صورت تمایل به سرمایهگذاری در طلا، از روشهای مطمئن و قانونی مانند خرید از طلافروشیهای معتبر و دارای مجوز یا سرمایهگذاری در صندوقهای طلا استفاده کنید.