رویداد ملی «رعنا» با شعار «نوآوری برای برابری» و با حضور جمعی از فعالان حوزه نوآوری، شرکتهای دانش بنیان، اساتید دانشگاه، پژوهشگران و دغدغهمندان اجتماعی، صبح روز دوشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۴ در سالن سلام به طور رسمی آغاز به کار کرد.
به گزارش بازار اصناف آنلاین به به نقل از پایگاه اطلاع رسانی رویداد عصر نوآوری اجتماعی(رعنا)| این رویداد با هدف بهرهگیری از ظرفیتهای فناوری، علم و نوآوری برای حل مسائل مناطق کمبرخوردار کشور طراحی شده و در پی تحقق توسعهای متوازن و عدالتمحور است. در مراسم افتتاحیه، رویکرد مسئلهمحور «رعنا» معرفی شد؛ رویکردی که بهواسطه دو مسیر میدانی و علمی، طرحها و پژوهشهای اثرگذار در این مناطق را شناسایی و حمایت میکند.
دعوت از شرکتهای دانشبنیان برای حل مسائل مناطق محروم
امیرحسن محمدی، دبیر رویداد «رعنا»، با اشاره به رویکرد متفاوت این برنامه نسبت به شیوههای سنتی محرومیتزدایی اظهار داشت: «از آغاز طراحی این پروژه، فناوری و نوآوری را محور خدمترسانی قرار دادیم. برخلاف روشهای قدیمی، در پی ارائه راهحلهای فناورانه برای حل مسائل واقعی و عینی مناطق کمبرخوردار هستیم.»
او با اشاره به همکاری با تیمی از متخصصان افزود: «نظام مسائل اولویتداری تدوین شده که شامل حوزههایی همچون آب، انرژی پایدار، سلامت، تغذیه، آموزش، توانمندسازی، مسکن سبک و ارزان و هوش مصنوعی در خدمت مناطق محروم است.»
محمدی ادامه داد: «در نخستین مرحله این رویداد، بیش از ۳۰۰ طرح و تیم فناور از سراسر کشور شناسایی و ارزیابی شدهاند. طرحها بر اساس شاخصهایی نظیر نوآوری، تأثیرگذاری، دغدغهمندی، پایداری و قابلیت تکرار بررسی شدند.»
او به عنوان نمونه یکی از طرحهای منتخب را دستگاه تصفیه آبی معرفی کرد که بدون نیاز به شبکه برق یا آبرسانی، آب سالم و بدون میکروب را در مناطق محروم فراهم میکند.
محمدی تصریح کرد: «رویداد رعنا یک برنامه مقطعی نیست بلکه آغاز یک فرآیند است. برای هر حوزه، رویداد اختصاصی برگزار خواهد شد و ثبتنام برای شرکتها و تیمهای دانشبنیان همچنان ادامه دارد. پروفایل تخصصی تیمهای منتخب تهیه و آنها علاوه بر دریافت حمایت نقدی، به نهادهای دولتی و خصوصی برای خرید خدمت، محصول یا مشاوره معرفی میشوند.»
وی در پایان از فعالان حوزه دانشبنیان دعوت کرد تا در این حرکت ملی مشارکت کنند و افزود:«هدف خلق الگوهای فناورانه و تکرارپذیر برای کاهش محرومیت در کشور است. «رعنا» ادامه دارد و منتظر ایدههای نوآورانه و دغدغهمند شما هستیم.
برنده فصل اول رویداد رعنا معرفی شد
شرکت دانشبنیان «نورهان انرژی» با دستگاه تصفیه آب خورشیدی ویژه مناطق فاقد زیرساخت، جایزه نخست رویداد «رعنا» را کسب کرد و موفق به دریافت جایزه ۷ میلیارد ریالی مؤسسه دانشبنیان برکت شد. در این دوره، ۹ شرکت دانشبنیان دستاوردهای فناورانه خود را برای عبور از بحران آب شرب کشور ارائه کردند.
از میان طرحهای ارائهشده، شرکتهایی مانند «فناوران شریف»، «جهاددانشگاهی زنجان»، «رادین فناور»، «نانوغشاکاران صنعت»، «پایا»، «تراوا»، «آوید انرژی ماندگار» و «نوینتصفیه نیکسو» با ارائه راهکارهای نوین در حوزه تصفیه و مدیریت آب، نوآوریهای متعددی برای ارتقای بهرهوری و عدالت آبی ارائه کردند.
همچنین بنیاد مردمنهاد «هاسب» با رویکرد عدالتمحور در حوزه توسعه پایدار و پروژههایی مانند آبرسانی روستایی، لایروبی قنوات و ساخت سیلبند در سیستان و بلوچستان، بهعنوان تسهیلگر اجتماعی نقشآفرین است.
رویداد رعنا؛ پلی میان دانش و دغدغههای اجتماعی
دکتر بابالو، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی تبریز، در این رویداد بر اهمیت مدیریت منابع آب و محیط زیست تأکید کرد و گفت:
«مدیریت بحران آب تنها به فناوری محدود نمیشود و باید نگاه اجتماعی و مدیریتی نیز تقویت شود.»
محمدرضا واعظ مهدوی، مدیرعامل بنیاد هاسب، نیز با تأکید بر نابرابری زیرساختها در مناطق کمبرخوردار شرق کشور گفت:
«رویداد «رعنا» فرصتی برای ایجاد جریانهای ملی حل مسائل ریشهدار و ساختن آیندهای متوازنتر است.»
سعید زاهدی، فعال نوآوری اجتماعی، ضمن نگاهی تاریخی به مسئله آب در ایران، گفت: « رویداد رعنا، تلاشی است برای تبدیل ایدههای فناورانه به راهحلهایی مؤثر در مقابله با محرومیت و نابرابری. ما باور داریم که نبود آب بهمعنای بهخطر افتادن حیات و همبستگی اجتماعی است.»
زاهدی خاطرنشان کرد: «رعنا آمده است تا تجربههای پراکنده را به جریانی ملی و ماندگار تبدیل کند؛ جریانی که از دل محدودیت، مسئولیت میسازد، نه صرفاً از دل ثروت.»
رویداد «رعنا» با هدف ایجاد جریان ملی نوآوری اجتماعی و فناورانه، بستری را برای همافزایی دولت، بخش خصوصی و نهادهای مدنی فراهم کرده است که بتواند مسیر توسعه پایدار و عادلانه کشور را هموار سازد.
گزارش تصویری رویداد عصر نوآوری اجتماعی رعنا: